Omurgalı hayvanlar sınıfında yer alan canlıların başında gelen fare, omurgalı bir hayvandır ve aynı zamanda memeli hayvanlar içinde incelenirler. Fare denilince akla küçük yapılı kemirgen hayvanlar gelir. Bu hayvanlar görünüş olarak insanlara çok itici görünürler. Fare diğer haşerelerden farklı bir yapıya sahiptir ve vücutlarında iskelet sistemi vardır. Biyolojik olarak insanın gen yapısına en yakın olan canlı farelerdir. Fareler yapı ve şekil itibarı ile yaşadığı alana ve beslenmesine bağlı farkı boy ve yapıdadırlar.
Fareler yapı olarak baş, kuyruk ve beden olarak üç kısımdan oluşur. Baş kısmında 2 adet dış kulak, keskin bir burun, 2 adet göz ve çok güçlü bir ağız yapısı bulunur.
Bedeni üzeri tüylü olan bu hayvanların vücutlarının alt tarafında 4 adet ayakları bulunur ve bedeninin arka kısmında ise bazen bedeninden daha uzun bir kuyrukları bulunur.
Farelerin boyları türüne bağlı olarak farlı büyüklüktedir. Bazı fare türleri birkaç cm iken bazı fare türleri de yaklaşık olarak 30 cm kadar olabilmektedir.
Fareler insanlara birçok zararlar verir bu zararlar farenin türüne ve yaşam alanına bağlı olarak değişir.
Farenin insanoğluna en faydalı yönü ise insanlar için yapılan ilaçların ilk önce fare üzerinde denenmesidir. Yani üretilen ilaçlarda kobay olarak ilk denemelerde insan yerine farenin kullanılmasıdır. Bilim laboratuarlarında insan yerine kobay olarak daima farenin kullanılması insanlar için büyük bir nimettir ve bu bakımdan bilim açısından da farenin önemi çok büyüktür.
Farelerin ayak yapıları çok güçlüdür bu nedenle çok süratli koşarlar. Ayak uçlarında sert tırnakları olan fareler çok yüksek yerlere kadar tırmanabilirler.
Fareler bazen bu güçlü ayak yapıları ile toprağı kazıyıp toprağın derinliğine yuva yaparlar. Farelerkendilerine herhangi bir tehlike geldiğini anladığında bu güçlü ayakları çok hızlı bir şekilde kaçarlar.
Farelerin burunları çok keskin koku alır. Bu bakımdan çok uzakta olan yiyeceklerin kokularını rahatlıkla alırlar.
Ayrıca fareler üzerinde çok ince titreşimleri dahi algılayan bir sistem mevcuttur. Bu bakımdan deprem ve doğa olaylarında çok önceden bunu sezinlerler ve bulunan ortamdan oldukça hızlı bir şekilde kaçışırlar.
Farelerin ağız yapıları ve dişleri çok güçlü olduğu için çok sert kayaları ve mermerleri dahi kemirerek delebilirler. Fareler yiyeceğe ulaşmak için gittiği yerleri kemirirken dişleri aşınır bu bakımdan dişler körelir fakat farelerde öyle bir sistem var ki körelen dişler yeniden çıkar ve kendini yeniler. Farelerbesin olarak her türlü beslenirler hem bitkisel beslenirler hem de etçildirler. Fareler besinlerini yaşadığı ortama göre seçerler. Her fare türü besin olarak farklı besinleri kullanırlar. Evlerimizde bulunan fındık faresi ve ev fareleri evde buldukları tahıl, hububat, meyve ve sebzeleri ve hatta pişmiş yemekleri dahi her şeyi yerler. Dış ortamda bulunan farelerde yaşam alanına bağlı olarak farklı bitkileri ve böcekleri besin olarak tüketirler.
Lağım ve çatı fareleri bazen evlerin içine kadar gelerek evdeki besinleri tüketirler ve insanların ağız burun ve kulaklarını kemirerek yerler. Farelerin tükürükleri uyuşturucu özeliğine sahip olduğundan insanı kemirdiklerinde insanlar bunu fark etmezler.
Fareler insanlara en çok zararı besinine ortak olması ve insanlara birçok hastalığı bulaştırmasıdır.
Farelerde üremek ve çoğalmak diğer haşerelerden farklıdır. Fare haşeresi üremek ve çoğalmak için çift taraflı eşeye ihtiyaç duyarlar. Erkek ve dişi fare çiftleştikten sonra döllenme dişi farenin içinde gerçekleşir. Belli bir dönem sonra fareler canlı yavru yaparlar her batımda fareler 10 - 12 kadar yavru yapar. Yavru fareler yaklaşık olarak 2 - 3 ay içinde ergin hale gelir ve iyi beslenen bir ergin fare hemen çiftleşir ve yavru yapar. Bir fare türüne bağlı olarak yılda 4 - 6 defa yavru bırakabilir.
Fareler yeni doğan yavrularını belli bir dönem emzirerek besler. Fareler yaz kış demeden her mevsim ürerler ve çokça çoğalırlar.
Fareler yaşam alanı olarak besinin olduğu yerleri tercih ederler. Fareler ev ortamında, lağım borularında, pis su akarlarında, çatı katlarında, apartman boşluklarında, bodrumlarda, kömürlüklerde, ormanda, tarlalarda, bahçelerde olmak üzere her ortamda bulunurlar.
Fare yuvasını yaşadığı ortama bağlı olarak değişik yerlere yaparlar. Fareler yuvalarını genellikle toprağı kazıp toprak altlarına yaparlar. Ev ortamında Çatı ve bodrumlarda fare; topladığı yumuşak tüy, kumaş kırıntıları, kıl, yün, pamuk, ağaç talaşı…vb gibi maddeleri yuvasına taşır ve yumuşak bir yuva yaparlar.
Fareler yaşam olarak yalnız yaşamayı sevmezler genellikle koloni halindedirler.
Farelerin insanlara zarar verdiği alanlar; tahıl depoları, evler, kilerler, un depoları ve fabrikaları, bitkilerin tohumlarını, bitki köklerini kemirerek insana zarar verirler. Fareler sıcak havalarda ve yaz mevsiminde dışardan beslenirler. kış aylarında ve soğuk havalarda ise beslenmek için insanların yaşam alanlarına kadar gelirler.
Yukarıda saydıklarımız Farelerin zararlarından dolayı bu haşere ile mücadele etmek gerekir. Bunun için işinde uzman olan ilaçlama şirketlerinden bilgi alın ve mutlaka yasal olan ilaçlama firmaları ile çalışın.
Ekonomik Ve Garantili
Böcek ve haşereler insan yaşamını olumsuz yönde etkilediği için istenmeyen canlılardır. Yaşam alanlarına verebilecekleri zararlar dışında insan sağılığını da tehdit ederler. Böcek kategorisinde bulunan haşere ve keneler bunlar dışında kemirgen ve fareler yaşam alanlarını destekleyici bazı koşullar sayesinde istila ederler.
Bu can sıkıcı canlılar türlerine göre hastalık taşıyıcısı olarak bulaştırma risk ile de insan sağlığına büyük oranda zarar verirler. Bağırsak enfeksiyonu, kuduz, veba gibi hastalıklar bulaşabilecek hastalıklardan yalnızca birkaçı olarak sayılır. Böyle tehlikelere maruz kalmamak için ev ve kapalı yaşam alanlarımızın dezenfekte edilmesi yani düzenli olarak ilaçlanması oldukça önemlidir.
Bu hususta Antalya fare ilaçlama hizmetini vermekte olan saygın haşere ilaçlama firması 7/24 profesyonel ilaçlama hizmeti sunarak garantili ve ekonomik çözüm sağlamaktadır.